Importanța artei murale în instituțiile de învățământ

Arta murală are și va avea mereu un impact major asupra noastră, are și intotdeauna va avea o importanță deosebită, in ciuda faptului ca mulți nu conștientizează. Din fericire, in Romania arta murală este un capitol in continuă dar lentă dezvoltare. Pentru mulți dintre noi, arta murală este concepută ca anumite forme de expresii cum ar fi grafiti sau in unele cazuri chiar vandalism, dar asta din cauza lipsei educatței estetice vizuale.

Incă din antichitate oamenii au căutat să infrumusețeze spațiile parietale, pavimentare, mereu au simțit nevoia de a decora. Noi , ca artisti plastici dorim sa transmitem ale noastre ganduri, emotii , idei si conceptii prin arta noastra, unui public larg, mai avizat sau mai putin avizat, fiecare dintre noi percepand diferit mesajul pe care o lucrare murala il transmite. Consider ca rolul artei murale in general, nu doar, dar mai ales in institutiile de invatamant este de o importanta cruciala. Inca din varstele fragede, copiii , in majoritatea cazurilor sunt inhibati de parinti in a se exprima, fiindca prima forma de exprimare si comunicare a noastra, inainte de a vorbi, scrie sau merge , este desenul, prin ceea ce noi numim grafism.

Copiii , undeva dupa varsta de 2 ani, deja realizeaza legatura si corelatia dintre mana lor si urmele lasate de un anumit obiect de scris, in concluzie ei transmit un mesaj, comunica. Multi dintre parinti nu inteleg acest lucru, reactionand prin oprirea si inhibarea acestei comunicari. Putin mai tarziu, undeva dupa varsta de 10 ani, in mare parte din cauza inhibarii modului lor de exprimare din anii fragezi, ei vor fi reticienti in a se exprima prin desen, pictura, nu vor avea incredere in abilitatile lor artistice, le va fi frica sa realizeze anumite teme, din cauza faptului ca poate nu se vor ridica la nivelul asteptarilor.

Voi incheia cu aceasta scurta paranteza, dar am considerat-o necesara pentru a explica de ce prezenta artei murale in spatiul public este vitala in dezvoltarea si inspirarea tinerilor din institutiile de invatamant. Culorile ne inconjoara zi de zi, ne atrag sau indeparteaza, de plac sau displac, ne influenteaza la un nivel subliminal, fara sa ne dam seama. Fiecare dintre noi facem niste alegeri bazate pe preferintele noastre in ceea ce tine de cromatica, de la articole vestimentare, mobilier, lucrari de arta, produse electrice sau electrocasnice. Ne inconjuram de ceea ce ne place, fie ca e vorba de oameni, bunuri materiale sau culorile unei camere.

Arta murala in institutiile de invatamant are rolul de a dezvolta imaginatia, de a transmite un mesaj, de a inspira pe privitor, fiecare dintre acestia percepand diferit opera de arta. Inca din perioada comunismului, scolile au primit un numar mare de decoratii murale apartinand mai multor tehnici cum ar fi mozaicul, sgrafitto, picturi murale si sculpturi. Din pacate tematicile poate au fost putin mai rigide sau prestabilite, dar cu siguranta ne-au marcat si le tinem minte mereu, indiferent de varsta, de anii care au trecut de cand am absolvit studiile. Chiar si eu personal, inca din scoala generala iar mai apoi din clasa a V-a, de cand am inceput cursurile Liceului de Arta Victor Brauner din Piatra Neamt, imi amintesc cu drag doua sgrafitto-uri, unul aflat in interiorul unei sali de clasa, altul aflat pe un perete exterior.

Au avut deci un impact major in perceptia mea asupra artei, am admirat si am fost atras de aceste tehnici. Este foarte important deasemenea tema aleasa si gamele cromatice utilizate, noi, artistii, prin lucrarile noastre trebuie sa starnim si sa dezvoltam imaginatia si de ce nu, interesul pentru arta in institutiile in care decoram. Pot da cu mare drag cateva exemple exceptionale, si de lucrari murale in institutii publice si de a demonstra ca arta murala este , asa cum am precizat mai sus, intr-o continua dezvoltare, multumita artistilor si unor companii sau organizatii care au sustinut din mai multe puncte de vedere aceste proiecte.

Prof. Hantăr Claudiu Ștefan